Sokobanja

Zbog Čega kupiti nekretninu u Sokobanji?

Postoji više  razloga kupovine nekretnine u Sokobanji, bilo da se radi o kupovini placa, kuće ili stana.

Od davnina, Sokobanja je privlačila posetioce iz svih krajeva naše zemlje i inostranstva. Specifična mikroklima, čista, netaknuta priroda i izvori termalne vode oduvek predstavljaju primarni turistički resurs ovog područja.

Sokobanjska kotlina je mala oblast,  u centralnom delu jugoistočne Srbije,  sa svih strana ograničena planinama – Rtnjem na severu, Ozrenom na jugu, Devicom na jugoistoku, Slemenom na istoku i Bukovikom na zapadu. Nalazi se na idealnoj nadmorskoj  visini od 400 m.

Najniži delovi opštine Sokobanja odlikuju se karakteristikama koje odgovaraju srednje visinskoj klimi, a u obodnim planinskim delovima  teritorije zastupljen je planinski klimatski tip. Glavne karakteristike ovog područja su topla leta i hladne, oštre zime. Prostor Sokobanje karakterišu klimatske karakteristike koje joj daju obeležja klimatskog lečilišta, odnosno vazdušne banje jer u okolini Sokobanje nema nijednog zagadjivača vazduha.  Osim ovoga, za Sokobanju je karakteristična ruža vetrova koja se formira iznad kotline, kao i bogatstvo vazduha negativnim jonima. Ova činjenica govori o tome da je svaki posetilac Sokobanje izložen blagoj prirodnoj inhalaciji.

Sokobanja pogoduje lečenju različitih vrsta oboljenja kao što su bolesti disajnih organa kod dece i odraslih, reumatske bolesti, lakša neurološka oboljenja, lakši oblici hipertenzije, ginekološka oboljenja…

Posetioci iz velikih gradova sa razvijenim saobraćajem i industrijom ovde dolaze kako bi pronasli mir, jer je Sokobanja tipično mirno, turističko mesto. Bežeči od svakodnevnog stresa i brzog načina života, mnogi od njih shvatili su da je 10- ak dana godišnje jako malo i poželeli da ovde češće dolaze. Kupovina stana ili kuće u Sokobanji je idealan način da se Sokobanja posećuje vise puta u toku godine.

Posetioci ovde dolaze radi odmora, prevencije, rekreacije ili rehabilitacije. Nije redak slučaj da ljudi ovde kupe stan, dolaze par puta godišnje a u medjuvremenu ga izdaju jer u Sokobanji zadnjih godina sve vise raste interesovanje za privatni smeštaj. Pojedini bivši banjski turisti  kupili su placeve u Sokobanji, izgradili kuće i  iz svojih matičnih mesta  preselili ovde.

Naš poznati Nobelovac, Ivo Andrić rekao je o Sokobanji : “Ja ne znam čega stvarno ima ovde, ali znam da posle 15-20 dana boravka u Sokobanji radim celu godinu u Beogradu kao preporođen.”